Mijn ideale ochtend

 


De ochtend is absoluut mijn favoriete dagdeel. Sinds ik mediteer heb ik het goud van de morgenstond ontdekt. ’s Ochtends is alles puur en fris en stil. Een ideaal moment voor meditatie. Geleidelijk aan is de ochtend het belangrijkste moment van mijn dag geworden. Want op het aambeeld van de ochtend wordt de dag gesmeed. Of zoals de Engelsen zeggen: morning shows the day.

Ik sta vroeg op. Meestal gaat de wekker om kwart over vijf. Om half zes zit ik voor het meditatie altaar. Moeder Aarde is op dat tijdstip nog kalm en stil, de mensen slapen en alle gedachtenfabriekjes zijn nog niet op gang gekomen. Daar profiteer je in de meditatie van mee. Mijn ochtendprogramma begint met een moment van dankbaarheid, gevolgd door een stille meditatie van zo’n vijfentwintig minuten. Daarna enkele spirituele liederen en een aantal gebeden en mantra’s. Tenslotte lees ik Sri Chinmoy’s spirituele poëzie. Al met al duurt mijn programma zo’n anderhalf uur. De innerlijke batterijen zijn weer opgeladen!

Na het ‘zielvolle’ deel van de ochtend volgt de dynamische tweede helft, op hardloopschoenen. Met het Amsterdamse Bos op loopafstand heb ik een ideaal rondje van veertien kilometer. Ik merk dat de effecten van de meditatie me helpen tijdens het rennen. De stilte binnenin draagt me van kilometer naar kilometer. De schoonheid van de natuur komt ongefilterd binnen. Het is alsof de meditatie naadloos doorstroomt in het rennen.

Na zo’n ochtend van meditatie en hardlopen kan de dag niet meer stuk.